Elämäni ensimmäinen leikkaus

Tän viikon maanantaina koitti hetki, jota olin odottanut jo useamman kuukauden. Ensimmäisen kerran leikkauksen mahdollisuudesta puhuttiin vuosi sitten syksyllä ja lopulta viime maaliskuussa mut laitettiin leikkausjonoon. Koska kyseessä ei ollut mitenkään kiireellinen operaatio, sain odotella leikkausaikaa juurikin hoitotakuun mukaiset kuusi kuukautta. Leikattavana ruumiinosana oli mun nilkka, jonka olen loukannut toukokuussa 2016 urheillessani.

Viikko ennen leikkausta nappasin itselleni pienen syysnuhan, joka onneksi pysyi kuitenkin sen verran hallinnassa ettei leikkausta tarvinnut siirtää. Nukuin leikkausta edeltäneen yön melko huonosti, sillä vaikka olin leikkausta odottanut kuin kuuta nousevaa, pelkäsin sitä samaan aikaan ihan älyttömän paljon. Sairaalaan päästyäni ja vaatteet vaihdettuani homma alkoi lopullisesti realisoitua ja välillä tärisin vilusta ja välillä taas oli niin kuuma, että piti melkein vähentää vaatetusta.

Onnekseni olin leikkauslistalla ensimmäisenä eli makasin leikkaussalissa jo reilu tunti ilmoittautumisaikani jälkeen. Salissa anestesiahoitaja kiinnitti EKG-elektrodeja ja naurahti, että mua taitaa jännittää kun sydän hakkaa tuhatta ja sataa. Joo, siinä vaiheessa olin ihan paniikissa. Jalat ei olis kantanut, jos olisin päättänyt ottaa hatkat salista 😀 Onneksi ehdin maata leikkauspöydällä vain arviolta kymmenisen minuuttia, kunnes anestesialääkäri jo nukutti mut ja sain ottaa mukavat muutaman tunnin nokoset. Homma oli siis mun osalta loppujen lopuksi melko helppo!

Leikkaukseni oli päiväkirurginen eli pääsin kotiin jo iltapäivällä. Olo ei nukutusaineiden ja muiden lääkkeiden jäljiltä ollut mitenkään paras mahdollinen ja sainkin tyhjentää vatsani sisällön pariinkin otteeseen pussin pohjalle ennen kuin olotila alkoi normalisoitua. Saatoin siinä sivussa muutaman kerran vannoakkin, etten enää ikinä suostu nukutettavaksi tai ylipäätään leikattavaksikaan, sillä kivutkin olivat melko kovat..

Leikkauspäivä ja sitä seurannut yö oli kipujen osalta pahin, mutta särkylääkkeiden ansiosta ja kipsinvaihdon jälkeen kivutkin alkoivat helpottaa ja nyt viikko leikkauksen jälkeen kivut ovat jo melko hyvin hallinnassa.

Tällä kertaa jalassa on pirteän pinkki kipsi, jota saan ihailla vielä seuraavat viisi viikkoa ja liikkumista tukee aina niin ihanat kyynärsauvat. Leikkauksessa poistettiin tulehduskudosta, pari luun palaa sekä kiinnitettiin yksi nilkan nivelsiteistä takaisin luuhun. Edessä on siis jälleen melkoinen kuntoutusrumba, mutta onneksi mulla on siitä jo kokemusta ja tällä kertaa toiveena olisi päästä kivuista ja muista oiresta eroon kokonaan. Olisi mukava päästä pitkästä aikaa treenaamaan ja tekemään töitä ilman kipua ja rajoituksia.

Nyt pidän sormia ristissä, että vältyn mm. leikkaushaavojen tulehtumisilta ja muilta ongelmilta, ja että toipumiseni edistyy hyvässä tahdissa. Kuluneen viikon olen antanut itseni viettää sairaslomaa ja tehnyt kouluhommia hieman kevyemmällä tahdilla, mutta ensi viikolla pitää palata ruotuun ja saada opiskelumoodi päälle.

Leikkauksen jälkeen kipsi oli oranssi, mutta se piti vaihtaa heti leikkausta seuranneena päivänä.

Loading Likes...

2 Replies to “Elämäni ensimmäinen leikkaus”

  1. Ihan mielenkiinnosta tuollaisen kroonisiin oireisiin ennen leikkausta. Urheilemaan varmaankaan tuon kanssa ennen leikkausta ei pysty, mutta miten oli arkielämä? Jokaisella askeleella tuntui kipua vai voiko tuollainen vaiva (nivelside poikki) olla ihan jopa kivutonkin (alun traumavaiheen jälkeen)?

    Tsemppiä paranemiseen!

    1. Kyllä urheilukin sujui, kunhan jätti tiettyjä juttuja tekemättä ja oli valmis sietämään kipua, nimimerkillä järki olisi lähtenyt, jos ei olisi pystynyt treenaamaan ollenkaan. Arkielämää kivut vaikeutti ajoittain paljonkin, sillä kipua oli sekä levossa että rasituksessa ja välillä sitten taas oli muutamankin viikon mittaisia täysin tai lähes kivuttomia jaksoja. Aikamoista vuoristorataa kivut olivat, kun ei pystynyt ollenkaan ennakoimaan milloin kipu iskee ja minkä seurauksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.