Ensihoitajaksi opiskelu Oamkissa

Mikäli sä oot seurannut mun blogia vähänkään pidempään, saatat tietää, että mä opiskelen ensihoitajaksi Oulun ammattikorkeakoulussa. Mä opiskelen ekaa vuotta eli takana on vasta reilut puoli vuotta opintoja ja edessä vielä kolme.

Ensihoitaja (AMK)-tutkinto on laajuudeltaan 240 op ja sen suorittaminen kestää neljä vuotta, mutta ainakin meillä sen suorittaminen onnistuu myös kolmessa ja puolessa vuodessa. Mun oma tavoite on valmistua jossain vaiheessa neljännen vuoden syksyä eli siis noin kolmessa ja puolessa vuodessa.

Syksyllä 2017 aloittanut ryhmä (eli me) on monimuotoryhmä mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että meillä on lukukaudessa suunnilleen kuusi viikkoa lähiopetusta. Muut viikot opiskelemme itsenäisesti tai olemme harjoittelussa. Ensimmäisen vuoden aikana meillä on vain yksi kahden viikon orientoiva harjoittelu, joka sijoittui joulukuun kahdelle ensimmäiselle viikolle.

Lähiviikot on meillä usein tosi täysiä, päivät alkaa yleensä aamukahdeksalta ja loppuu neljältä, viideltä tai kuudelta iltapäivällä. Toki välillä saatetaan päästä aiemminkin. Lähiviikoilla on yleensä paljon harjoitustunteja ja simulaatioita sekä läsnäolopakollisia luentoja. Etäviikoille jää opiskeltavaksi suurin osa teoria-asioista. Osalla kursseista on valmiiksi nauhoitettuja videoluentoja tai muita videoita ja osa kursseista opiskellaan pääasiassa opettajien tekemien Powerpoint-esitysten ja kirjojen lukemisen kautta. Palautettavia tehtäviä on  paljon, sillä opettajat haluavat varmistua siitä, että me oikeasti opiskellaan ja ennen kaikkea ymmärretään asiat itsenäisestikin.

Koska me ollaan monimuotoryhmä, meidän luokalla on tosi monen ikäistä porukkaa ja meillä on tosi erilaiset taustat. Osa on ensihoidossa työskenteleviä lähihoitajia, osa on tullut suoraan lukiosta, osa on alanvaihtajia ja löytyypä joukosta muutamia sairaanhoitajiakin. Meidän luokan tunneilla on siis välillä 30 ihmistä ja välillä viisi. Lähihoitajat saa hyväksiluettua jotain osia tietyistä kursseista ja alanvaihtajat taas jotain muita. Sairaanhoitajat puolestaan suorittavat pelkästään ensihoidon kurssit.

Meistä tulee valmistumisen jälkeen virallisesti sairaanhoitajia. Ensihoitaja ei ole laillistettu ammattinimike, joten virallisissa rekistereissä me ollaan sairaanhoitajia huolimatta siitä, että meidän opinnoissa painottuu ensihoito. Esimerkiksi kätilön ja terveydenhoitajan tutkintoonkin sisältyy sairaanhoitajan tutkinto, mutta kätilö ja terveydenhoitaja ovat myös itsessään laillistettuja ammattinimikkeitä.

OAMKissa ensihoitajaopinnot rakentuvat siten, että ensimmäinen puoli vuotta opiskellaan ensiauttajatasoa. Ekan syksyn aikana ei ole vielä sairaanhoitajaopintoja, vaan yhdeksän opintopisteen ensihoidon kurssin lisäksi opiskellaan “yleisaineita” eli asiantuntijaviestintää, enkkua, tietotekniikkaa, mikrobilsaa ja infektioiden torjuntaa, anatomiaa ja fysiologiaa sekä kansansairauksia. Ekan vuoden keväällä aloitetaan perustason opinnot viiden opintopisteen Ensihoitolääketiede ja elvytys-kurssilla, mutta suurin osa perustason opinnoista on toisena vuonna. Tokan vuoden keväällä myös suoritetaan perustason testit, joiden jälkeen on mahdollista päästä kesätöihin ensihoitoon. Ensimmäisen vuoden keväällä alkaa sairaanhoitajaopintoihin kuuluva kliinisen hoitotyön kurssi ja sen lisäksi on mm. farmakologiaa ja lääkehoitoa sekä lisää anatomiaa ja fysiologiaa.

Opintojen toisena vuotena on perustason ensihoidon opintojen lisäksi muun muassa tutkivan kehittämisen opintoja, opparin suunnittelua, ruotsia, kliinistä psykologiaa ja patologiaa ja patofysiologiaa. Toisen vuoden aikana harjoitteluita on selkeästi ensimmäistä vuotta enemmän, sillä tokan vuoden aikana ollaan neljä viikkoa vuodeosastoharkassa, neljä viikkoa päivystyksessä ja yhteensä kahdeksan viikkoa ensihoidossa.

Kolmannen ja neljännen vuoden aikana me opiskellaan hoitotasolle. Ensihoidon opintojen lisäksi meillä on mm. mielenterveys- ja vanhustyön opintoja, tehohoitoa, yrittäjyyttä ja tottakai opparin tekemistä ja arviointia. Kolmannen vuoden aikana on tehohoidon, kotihoidon ja mielenterveyspuolen harjoittelut ja neljäntenä vuonna on mm. hoitotason harjoittelu. Mikäli kurssit ja niiden sisällöt kiinnostavat enemmän, niin opetussuunnitelma löytyy OAMKin sivuilta.

Muissa AMK:ssa opinnot voivat olla rakenteeltaan hyvinkin erilaisia kuin meillä, mutta ainakin mä tykkään tästä tyylistä, että ensihoidon opinnot kulkevat mukana heti ensimmäisestä vuodesta lähtien ja osaamista kehitetään koko ajan. Jossain koulussa opiskellaan ensin sairaanhoidon opinnot ja vasta sen jälkeen ensihoidon opinnot.

Meillä OAMKissa on hyvät ja asiastaan kiinnostuneet opettajat. Lisäksi meidän luokassa on hyvä yhteishenki ja vaikka ollaan monimuotoryhmä, niin ollaan ryhmäydytty ihan äärettömän hyvin. Etäviikoillakin meidän Whatsapp-ryhmässä käy keskustelu ihan päivittäin – oli asiaa tai ei 😀 

Jos sulla jäi jokin asia mietityttämään tai haluaisit tietää jotain lisää ensihoitajaksi opiskelusta, niin jätä kysymyksesi kommenttikenttään. Vastaan kysymyksiin mielelläni! 🙂

Loading Likes...

2 Replies to “Ensihoitajaksi opiskelu Oamkissa”

  1. Oo, Hoida ja kirjaa näyttää nykyään ihan erilaiselta! Mulla on omani edelleen hyllyssä sulassa sovussa lääkiksen neurotieteiden, fysiologian ja anatomian kirjojen vieressä 😀 Tosi kivaa kuulla, miten teillä opiskellaan. Musta kuulostaa hyvältä, että heti alusta lähtien lähdetään sinne “omaan suuntaan”. Mun ex-koulussa ei voinut opiskella ensihoitajaksi, niin en tiedä, miten se on yleensä tapana järkätä. Terkkarit ja me sairaanhoitajat opiskeltiin kuitenki ainakin kaksi vuotta (ellei jopa kolme) ihan samoja asioita, ja vasta sitten (omasta mielestäni aika myöhään) opinnot eriytyivät. Kuitenkin työnkuva on hyvin erilainen esim. sh:na sairaalassa kuin neuvola/kouluterkkarina.

    Niin ja tuosta opintojen vauhdittamisesta: varmaan se on “helpompaa” monimuoto-opinnoissa, kun voi itse vaikuttaa, mihin tahtiin opiskelee. Yks kaveri opiskeli monimuototyyliin sh:ksi 2,5 vuodessa, kun itsellä meni päivätoteutuksessa väkisinkin se täydet 3,5.

    1. Joo, mä olen nähnyt sen vanhemmankin painoksen, niin muutos on aika iso! Ilmeisesti samalla tavalla opiskellaan ensihoitajaksikin joissain kouluissa, ensin sairaanhoitajaopinnot ja sitten vasta suuntaudutaan ensihoitoon.

      Se on toki tietyllä tapaa helpompaa, kun voi omien voimavarojensa mukaan ottaa lisää kursseja jne, mutta meillä vastaan tulee OPS, joka on hieman eri meillä kun aiemmalla vuosikurssilla. Sen vuoksi en pysty käymään opintoja kolmeen vuoteen, kuten olisin halunnut. Neljännen vuoden syksylle jää pakosta yksi kurssi, jota ei aiemmin järjestetä. Mutta toisaalta kesän pystyy olemaan töissä oli sitten opinnot kesken tai ei, joten se syksyn muutama opiskelukuukausi on sinne tänne. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.