Itsetehdyt vappuherkut: Sima ja munkit

Lähestyvän vapun kunniaksi mä päätin tehdä pienen satsin perinteisiä vappuherkkuja eli simaa ja munkkeja. Mun mielestä kaupan simat eivät maistu lähellekään siltä, miltä aidon ja oikean siman pitäisi maistua, joten olen jo nyt muutamana vuotena tehnyt sitä mieluummin itse kuin ostanut kaupasta. Munkkien suhteen ongelmia mulle tuottaa gluteenittomien ja maidottomien munkkien huono saatavuus kaupasta, joten koin että on helpompaa tehdä ne itse.

ITSE TEHTY SIMA

Mun isoin kattila on kooltaan 2 litraa, joten se asetti rajoituksen sille kuinka paljon simaa voin kerralla tehdä. Mä olen tehnyt simaa nyt kahtena vuotena tällä reseptillä, jonka kohta jaan teille ja molemmilla kerroilla siitä on tullut aivan äärettömän hyvää! Mikäli et ole vielä löytänyt superhyvää simareseptiä, niin kokeile ehdottomasti tätä!

Simaan tarvitset:
0,5 l vettä
125 g fariinisokeria
125 g sokeria
1,25 l kylmää vettä
1/4 tl hiivaa
1/4 dl kylmää vettä (liuota hiiva tähän)
2 sitruunaa
rusinoita

Tee näin: Kiehauta puoli litraa vettä ja raasta veden sekaan kahden sitruunan kuoret. Lisää sokerit kiehuvaan liemeen. Anna liemen kiehua hetken aikaa samalla sekoittaen, jotta sokerit liukenee. Lisää kattilaan 1,25 l kylmää vettä ja kahden sitruunan mehut. Sammuta liesi ja siirrä kattila pois kuumalta liedeltä. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Liuota hiiva 1/4 desiin kylmää vettä ja sekoita se kattilassa olevaan haaleaan seokseen.  

Voit antaa siman käydä kattilassa kannen alla noin 36 tuntia tai siirtää sen kannelliseen sankoon. 36 tunnin kuluttua kaada sima siivilän läpi pulloihin, lisää pulloihin muutamia rusinoita ja vähän sokeria ja laita pullot jääkaappiin. Sima on valmista noin 2-3 päivän päästä. 

gluteenittomat ja maidottomat munkit

Gluteenittomiin ja maidottomiin munkkeihin löytyy netistä ohjeita pilvin pimein, joten varsinaista reseptiä en niiden tekemiseen jaa tässä postauksessa, mutta kerron muutamia vinkkejä, sillä gluteeniton leipominen ei aina ole ihan helppoa. Mä käytin maidon tilalla kauramaitoa ja voin sijasta margariinia, joiden myötä taikina on maidoton. Gluteenittomana jauhona käytin Moilaksen pulla- ja munkkijauhoja, joissa oli valmiina jauhot, sokeri sekä psyllium. Jauhoseokseen piti lisätä vain neste, hiiva, kananmuna, kardemumma ja margariini. 

Taikinan tekemisessä erikoista oli se, että käytin sen vaivaamiseen sähkövatkainta ja taikinakoukkuja, sillä taikina käyttäytyi hieman eri tavalla kuin normijauhoista tehtäessä. Sähkövatkaimella vaivaaminen vaati käsivoimia, joten yleiskoneen avulla tämä vaihe sujuu vähemmällä työllä. Gluteenitonta taikinaa ei myöskään kannata kohottaa ennen kuin taikinasta on muotoiltu valmiit munkit, sillä kohotuksen jälkeen taikinan muotoilu ei enää onnistu. Pyörittelin taikinasta munkkirinkilät siis heti taikinan valmistumisen jälkeen ja annoin munkkien kohota liinan alla noin 30 min ennen paistamista.

Aiotko sä tehdä vappuherkut itse vai hankkia ne kaupan hyllyiltä? 🙂

Loading Likes...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.