Miten vähentää ruokaan kuluvaa rahaa?

Suunnitteletko sä koskaan viikon ruokalistaa etukäteen vai mietitkö päivittäin mitä juuri tänään tekisi mieli ja teet sitä? Onko sulla ostoslista mukana kaupassa vai ostatko elintarvikkeesi sattumanvaraisesti?

Mä kirjoitin op.mediassa ensi viikolla julkaistavan postaukseni opiskelijan rahankäytöstä ja siinä yhteydessä aloin pohtimaan laajemmin ruokatarvikkeisiin kuukaudessa kuluvaa summaa. Mä en ole pitkiin aikoihin laskenut tarkkaa rahasummaa, joka mulla kuluu ruokaostoksiin kuukaudessa, mutta arvelisin sen olevan jotain 80-100 euron väliltä. Yhden hengen taloudessa se kuulostaa aika paljolta ainakin mun korviin. Toki mulla on erikoisruokavalioita ja ne nostaa joidenkin elintarvikkeiden hintoja aika paljon.

Mä käyn yleensä ruokakaupassa kerran viikossa, joskus kahdesti, mutta harvemmin sitä useammin. Pyrin siis ostamaan viikon ruuat kerralla, mutta välillä jokin unohtuu tai suunnitelmat muuttuu ja tarvitsenkin jotain lisää. Teen ruokakauppaan mennessäni aina ostoslistan. Jos en ole sitä suunnitellut kotona, niin kirjoitan sen puhelimeni muistioon viimeistään kaupan pihassa autossa istuessani, koska ilman ostoslistaa kauppareissu on katastrofi. Mukaan tarttuu ihan mitä sattuu, lähes kaikki oleellinen unohtuu ja rahaa kuluu ihan turhaan. Kauppalista on siis ehdoton must have. Opiskelijana haluan selvitä ruokaostoksista mahdollisimman halvalla ja suunnitelmallisuus on keino siihen.

Mun kauppalista on viikosta toiseen aika samannäköinen. Ostan aina hedelmiä ja vihanneksia, jugurttia, leipää, jauhelihaa ja kanaa. Näiden lisäksi saatan ostaa esimerkiksi kaurahiutaleita, kananmunia, ruokakermaa tai leipämakkaraa, mikäli ne on loppuneet. En kuitenkaan usein kauppalistaa suunnitellessani vielä päätä mitä ruokaa aion tehdä, vaan ostan juuri jauhelihaa tai kanasuikaleita, joista voi tehdä ainakin kymmentä eri ruokaa. Välillä mulla saattaa olla mielessä, että haluan tehdä vaikka lohta tai pinaattilättyjä ja silloin luonnollisesti ostan tarvikkeet niihin, mutta yleensä mun ruuat pyörii jauhelihan ja kanan ympärillä, sillä niistä saa tehtyä nopeasti ja helposti vaikka mitä.

Mun täytyy myöntää, että mä olen aika laiska kokki ja teen yleensä ruokaa aina niin paljon, että sitä riittää useammaksi päiväksi. Tämä toki myös sen takia, että tulee halvemmaksi valmistaa esimerkiksi jauhelihakeittoa isompi satsi kahdeksi tai kolmeksi päiväksi kuin tehdä kolmena päivänä aina eriä ruokaa.

Mä koen helpoimmiksi keinoiksi ruokakulujen pienentämiseksi olevan kauppalistan käyttämisen ja isompien ruokasatsien tekemisen. Toki myös harvemmat kauppareissut pienentää mm. heräteostosten riskiä sekä halvempien kauppojen valinta (esim. Lidl vrt. Saleen) tekee ruokalaskusta pienemmän.

Millä keinoilla sä pyrit vähentämään ruokaostoksiin kuluvaa kuukausittaista rahamäärää? Kerro niistä kommenttiboksissa! 🙂

 

Loading Likes...

2 Replies to “Miten vähentää ruokaan kuluvaa rahaa?”

 1. Mun mielestä tuo summa kuulostaa pieneltä! Varsinkin kun syöt myös lihaa, joka on tosi kallista.
  Mulla menee yhden hengen kasvissyöjän taloudessa n. 150€ kuukaudessa ruokakauppaan, mutta tähän kuuluu ruoan lisäksi kaikki päivittäistavarat (esim. vessapaperit, astianpesuaine, käsisaippua jne.) Arvioisin, että pelkkään ruokaan menee 120-130 € kuussa.

  Oon huomannut, että käteisen käyttäminen helpottaa kulutuksen seuraamista. Olen jonkin aikaa tehnyt niin, että nostan kuukauden budjetin eli ton 150€ käteisenä. Helpottaa tosi paljon kun konkreettisesti näkee paljonko on jäljellä vielä loppukuulle.

  Ite suunnittelen syömiset aika pitkälti ja käyn tekemässä isommat ostokset kerran viikossa. Hedelmiä tai jotain mitä on sattunut unohtumaan ostan kyllä lähikaupasta, joka on kalliimpi… Yritän välttää heräteostoksia, kauppalista on kyllä ihan ykkönen. Harvoin tulee syötyä ulkona tai ostettua valmisruokaa. Monesti pakastan osan tekemästäni ruoasta valmiina annoksina pakasterasioihin, siitä on sitten helppo lämmittää (eikä esim. samaa makaroonilaatikkoa tarvitse syödä liian monta päivää peräkkäin, eikä se oikeastaan säilyisikään niin pitkään mitä minulla kestää sen syöminen…) Olen iloinen siitä, että todella vähän, jos ollenkaan, ruokaa minulla päätyy roskikseen. Se on varmaan sen tulosta kun etukäteen suunnittelee.

  1. Okeei, ehkä se ei sitten olekaan niin paljoa kuin aluksi ajattelin. Mäkin olen miettinyt tuota käteisen käyttämistä, mutta jotenkin se hilujen säilytys ja kaiveleminen on tullut kynnyskysymykseksi, kun lompakkoon ne ei mahdu 😀 Mutta siinä varmasti pystyy paremmin seuraamaan rahan kulutusta! Kortilla kun ei meinaa rahan menoa edes huomata..

   Mäkin ruukaan pakastaa välillä ruokia just tolleen valmiina annoksina, jotka on kätevä sitten vain sulattaa, lämmittää ja syödä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.