Nilkan kuntoutus: Kuusi kuukautta leikkauksesta

Tänään tulee täyteen tasan kuusi kuukautta nilkkaleikkauksestani, joten on hyvä hetki käydä läpi sitä, missä tällä hetkellä mennään. Linkkaan aiemmat aiheeseen liittyvät tekstini tämän postauksen loppuun, joten jos et tiedä mistä puhutaan, käy lukaisemassa ensin ne.

Puhuin marraskuun alussa siitä, että olin vihdoin päässyt hiljalleen aloittelemaan treenaamista ja esimerkiksi juokseminen oli vielä siinä vaiheessa kielettyä. Tällä hetkellä treenaaminen sujuu jo oikein mukavasti ja normaali salitreeni ei nilkkaa kipeytä oikeastaan koskaan. Joskus hyvin harvoin nilkassa saattaa olla epämukava tuntemus kovan jalkatreenin jälkeen, mutta muuten kivut on kokonaan pois. Rakkaan harrastukseni säbän pariin olen päässyt palailemaan oikeastaan vasta nyt tällä viikolla. Tarkoitus oli päästä pelailemaan jo joulukuussa, mutta joulukuun lopussa mulle sattui uusi tapaturma, josta toipuminen vei muutaman kuukauden ja oikeastaan se jatkuu vieläkin. Säbän pelaaminen kuitenkin jo alkaa sujua nilkan puolesta ihan kohtalaisesti. 

Kävin tiistaina treeneissä ja tänään meillä oli höntsäpeli toista joukkuetta vastaan. Nilkka toimii juoksemisessa jo ihan normaalisti, mutta valitettavasti kipeytyy aikalailla. Kipu ei kuitenkaan (onneksi) ole aivan yhtä voimakasta kuin mitä se oli ennen leikkausta eikä jalka turpoakaan niin kuin aiemmin, joten hyvään suuntaan ehdottomasti mennään. Täytyy vain toivoa, että nilkka tottuu nopeasti säbän nopeisiin suunnanmuutoksiin ja kipuilu loppuu.

Töissäkin olen päässyt palailemaan samoihin työtehtäviin mitä tein ennen leikkausta ja on ollut ihana huomata, että se tuska mitä työpäivät ennen leikkausta oli, on nyt hävinnyt kokonaan eikä koko päivän jalkojen päällä olo kipeytä nilkkaa laisinkaan. 

Nilkka liikkuu ojennussuunnassa jo täysin normaalisti eli ojentuu 180 astetta, kuten toinenkin nilkkani ja taitaa koukistuakin symmetrisesti, mutta nilkan etupuoli on edelleen todella jäykkä, minkä huomaa mm. kyykätessä. Se on ehkä isoin ongelma, mikä jalassa tällä hetkellä on enkä tiedä tuleeko tilanne siitä miksikään muuttumaan, kun leikatussa nilkassa kuitenkin on hieman lyhyempi nivelside kuin toisessa, joka ottaa vastaan juuri tuossa liikesuunnassa. Täytyy kuitenkin toivoa, että ajan kanssa nilkan liikkuvuus normalisoituisi edes sen verran, että tavallinen kyykkääminen onnistuisi.

Lisäksi nilkan ulkosyrjän “luupallero” eli lateraalinen malleoli, jonka päältä leikkausarpi menee, on edelleen ajoittain kosketusarka eikä sitä pysty pitämään lattiaa vasten esimerkiksi lattialla istuessa, mutta se on varmasti ongelmista pienin, sillä istuma-asentoja on onneksi monenlaisia!

Kaiken kaikkiaan jalan tilanne alkaa olla jo kohtalaisen hyvä eikä se kipeydy arjessa enää oikeastaan laisinkaan, mikä on mielestäni pääasia! 

Luitko jo nämä?
Elämäni ensimmäinen leikkaus
Nilkan kuntoutus: Lähtötilanne
Nilkan kuntoutus: Treenaamisen aloittaminen

Loading Likes...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.