Nilkan kuntoutus: Lähtötilanne

Viime maanantaina koitti se päivä, kun leikkauksesta tuli kuluneeksi tasan kuusi viikkoa ja pääsin lopullisesti kipsistä eroon. Kipsin poiston lisäksi mulla oli aika jalan leikanneelle ortopedille, joka tarkasti leikkaushaavat ja nilkan yleistilan sekä fysioterapeutille, jolta sain kuntoutusohjeet.

Heti alkuun on varmasti ihan aiheellista kerrata se mitä mun nilkasta ylipäätään korjattiin. Leikkauksessa siis kiinnitettiin pohjeluusta irronnut FTA-nivelside takaisin paikoilleen ja nivelsiteen päästä poistettiin sen mukana luusta irronneet luukappaleet. FTA-nivelside on fibulan eli pohjeluun sekä taluksen eli telaluun välinen nivelside nilkan ulkosyrjällä. Esimerkiksi tämän linkin takaa löytyy hyvä kuva nilkan ulkosyrjän nivelsiteistä.

Kävin leikkauksessa julkisella puolella, joten nilkan kuntouttaminen täyteen toimintakykyyn jää lyhyen fysioterapeutin ohjeistuksen jälkeen täysin mun omalle vastuulle. Mä haluan nilkkani kuntoon niin nopeasti kuin mahdollista, joten pyysin lähetteen yksityiselle fysioterapeutille, jonka kanssa alamme kuntouttamaan nilkkaa.

Vasen nilkka on turvonnut ja selkeästi punaisempi kuin oikea.

Nilkan lähtötilanne

Kipsin poistamisen jälkeen nilkan liikkuvuus oli erittäin vähäistä ja pystyin ojentamaan nilkkaa noin viitisen astetta 90 asteen kulmasta alaspäin. Saman totesi myös ortopedi taivutellessaan jalkaani. Muutama tunti kipsin poiston jälkeen pesin ja rasvasin jalan, jonka myötä liikkuvuus parani noin kymmenellä asteella. Tällä hetkellä kipsin poistosta on aikaa yhdeksän päivää ja nilkka ojentuu jo noin 45 astetta suorakulmasta eteenpäin. Kehitystä on siis sen suhteen tapahtunut!

Sivuttaissuunnassa nilkkan liikkuvuus on ihan olematonta ja kuntoutusohjelmassa olevat nilkan pyörittelyt ovat jääneet odottelemaan sitä päivää, että nilkka suostuu sivusuunnassa liikkumaan.

Ortopedi ja fysioterapeutti suosittelivat käyttämään kyynärsauvoja liikkumisen apuna muutaman päivän, mutta hankkiutumaan niistä eroon mahdollisimman pian. Minä kävelin sauvojen kanssa sairaalassa ja sairaalasta kotiin, mutta kotiin päästyäni nakkasin ne syrjään ja aloin palauttelemaan mieleeni oikeaa kävelytekniikkaa. Kävely muistui mieleen nopeasti ja olenkin pärjännyt ilman keppejä siitä lähtien.

Kipsihoidon aikana nilkkaa ei ensimmäistä puoltatoista viikkoa lukuunottamatta oikeastaan särkenyt paljon ollenkaan ja jouduinkin syömään vain yksittäisiä särkylääkkeitä silloin tällöin. Kipsin poiston jälkeenkin kivut oli ihan siedettäviä ja niitä ilmeni lähinnä silloin jos jalalla astui vahingossa hieman vinosti tai käveli epätasaisella alustalla. Muutama päivä kipsin poiston jälkeen jalka alkoi kuitenkin kipeytyä ilmeisesti rasituksesta ja siitä päivästä lähtien jokainen askel on ollut enemmän tai vähemmän tuskaa. Viimeiset neljä päivää olen aloittanut päiväni särkylääkepurkin avaamisella, mikä on tehnyt kävelemisestä ihan siedettävää.

 Loppuyhteenvetona voisin todeta, että olen yllättynyt siitä, että nilkan liikkuvuus on jo viikossa kehittynyt näin hyvin ja siitä, että kävely sujuu normaalisti. Toki myös voimakkaat kivut oli melkoinen yllätys, mutta ennen leikkausta vallinneeseen tilanteeseen verrattuna kivuissa hyvää on se, että ne helpottavat särkylääkkeiden avulla. Mulla on torstaina ensimmäinen varsinainen fysioterapia-aika, joten sen jälkeen näen mihin suuntaan homma alkaa tästä etenemään. Mun sairasloma loppuu ensi viikon lauantaina, joten sunnuntaina pääsen sitten kokeilemaan salitreeniäkin. Palataan nilkkajuttujen merkeissä seuraavan kerran sen jälkeen!

Psst. Jos ruudun sieltä puolelta löytyy tyyppejä, joilla on kokemusta nilkan kuntouttamisesta ja erityisesti nivelsidevammoista, niin kuulisin mielelläni kokemuksia!

Loading Likes...

4 Replies to “Nilkan kuntoutus: Lähtötilanne”

  1. Kiitos mielenkiintoisesta postaukseta! Aikamoinen koettelemus sinulla tuon jalan kanssa. Kurja homma, mutta ehkä tuosta kokemuksesta on sulle hyötyä tulevassa amaatissasi. Toivon pikaista kuntoutumista ja sitä, että kivut helpottaisivat kokonaan.

  2. Pikaista paranemista ja kärsivällisyyttä nilkan kuntoutukseen!

    Off topic -kyssäri: opiskelet ilmeisesti jonkin verran latinan kielisiä termejä kouluun liittyen. Ihan mielenkiinnosta kysyn, kuuluuko teillä ihan tenttinä opintoihin vai omasta mielenkiinnosta? 🙂 Meillä ei kuulunut suoraan opintoihin, vaan tyylillä “opettele jos haluat” 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.