Nilkan kuntoutus: Treenaamisen aloittaminen

Kerroin muutama viikko sitten ensimmäisiä kuulumisia mun nilkan kuntoutuksesta. Postauksen kipsin jälkeisestä lähtötilanteesta löydät täältä. Tällä hetkellä leikkauksesta on kulunut 10 viikkoa ja treenien pariin pääsin palaamaan viikko sitten.

Viime postauksen lopussa kerroin, että nilkka alkoi kipeytyä runsaan rasituksen seurauksena voimakkaasti. Muutama päivä postauksen julkaisemisen jälkeen mulla oli ensimmäinen fysioterapiakäynti ja siellä fysioterapeutti hieroi pohkeita ja mobilisoi nilkkaa. Pohjehieronta teki ihmeitä ja kävelyssä ilmenneet kivut hävisivät todella nopeasti. Kipu johtui siis luultavasti pohjelihasten kireydestä, sillä samanlaisia kipuja ei ole enää tuon jälkeen ollut.

Tällä hetkellä kivut ilmenevät lähinnä, jos olen polvillani lattialla nilkat ojennettuna tai syväkyykyssä pidemmän aikaa. Myös treenatessa nilkka ajoittain kipeytyy, mutta ei läheskään niin paljoa kuin ennen leikkausta. Toki juokseminen on vielä kiellettyä ja se oli yksi nilkkaa aiemmin eniten kipeyttäneistä asioista. Ensi viikolla mulla on lupa myös alkaa kokeilla juoksemista, joten saa nähdä mitä sitten tapahtuu.

Pääsin viikko sitten sunnuntaina treenaamaan ensimmäistä kertaa yli kahteen ja puoleen kuukauteen. Olin henkisesti valmistautunut siihen, etten jaksa tehdä yhtään mitään ja, että kuntoni on huonontunut ihan olemattomaksi. Hyppäsin ensimmäisenä kuntopyörän selkään ja aloin polkea sitä rauhallisesti. Aika nopeasti kuitenkin huomasin jaksavani polkea varsin hyvin ja lopulta sainkin hyvät lämmöt päälle ja itselleni hyvän fiiliksen. Selkeästi kannatti kinkata kyynärsauvojen kanssa ympäri Oulua kotona makaamisen sijaan!

Päätin heti ensimmäisessä treenissä pistää nilkan toimintakyvyn testiin ja vetää kevennetyn jalkatreenin, johon kuului kyykky smithissä, pohjeliike smithissä sekä etureidet ja takareidet laitteessa. Nämä liikkeet jalka kesti hyvin eikä kipuja ilmennyt lähes ollenkaan. Viimeisenä yllättävän hyvin sujuneen treenin päätteeksi päätin kokeilla lempparilämmittelylaitettani: juoksumattoa. Koska juokseminen oli kiellettyä, tyydyin hitaaseen kävelyyn matolla. Juoksumatolle meneminen on virhe, sillä siinä vaiheessa kivut iskivät ja sain poistua matolta melko nopeasti pukkarin puolelle kaivamaan jääpussia repusta.

Ensimmäisen treenin jälkeen olen tehnyt kaksi muuta salitreeniä ja viimeisimpänä tänä aamuna reippaan kuuden kilsan mittaisen kävelylenkin. Ekan treenin jälkeen nilkka ei ole suuremmin kipeytynyt, mutta turvotusta on ilmennyt. Nilkka on kuitenkin vielä toistaikseksi koko ajan turvoksissa, joten turpoilu kuulunee vielä tässä vaiheessa asiaan.

Nilkan liikkuvuus on parantunut hurjasti lähtötilanteeseen verrattuna ja tällä hetkellä nilkka ojentuu noin 140-150 astetta ja liikkuu jo sivuttaissuunnassakin. Kaiken kaikkiaan kuntoutus on edennyt hyvin ja fiilis on kipujen hellitettyä kaikin puolin hyvä!

Loading Likes...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.