Pääsykokeisiin valmistautuminen: Aikataulutus

Kerroin viime viikolla pääsykokeisiin liittyvästä postaussarjasta, jonka tulen tämän kevään aikana julkaisemaan blogissani. Tässä ensimmäisessä postauksessa on aiheena aikataulutus, joka on todella olennainen osa pääsykokeisiin valmistautumista. En usko, että ilman minkäänlaista ajankäytön suunnitelmaa valmistautuminen voisi olla tehokasta. Oli opiskeltavia asioita vähän tai paljon, niin ajankäytön suunnittelu on kaiken A ja Ö. 

Tässä postauksessa aion kertoa muutamia tapoja, joita olen itse käyttänyt opiskelun aikataulutukseen tässä vuosien saatossa. Kaikki näistä eivät todellakaan ole osoittautuneet sopiviksi minulle, mutta koska ihmiset ovat erilaisia ja jokin minulle sopimattomista tavoista voi sopia jollekin toiselle, tulen kertomaan myös niistä. 

Käydään kuitenkin ihan aluksi läpi muutamia perusjuttuja ajankäytön/aikataulun suunnittelemisesta. Hyvin monilla ihmisillä, itseni mukaanluettuna, on tapana yliarvioida oma käytettävissä oleva aikansa. Yhdelle viikolle saatetaan aikatauluttaa niin paljon tekemistä, ettei viikossa olevat 168 tuntia riitä niihin millään, ellei sitten halua olla hereillä yötä päivää. Yöt on kuitenkin tärkeää pyhittää levolle, sillä pääsykokeisiin valmistautuminen on psyykkisesti tosi työlästä ja aivojen pitää saada levätäkin välillä. On myös tosi tärkeää malttaa ja uskaltaa jättää viikkoon muutama lepopäivä, jolloin ei opiskele. Toki jos pääsykokeisiin valmistautumisaikaa on kuukausi tai vähän yli, siinä ajassa tuskin ehtii polttamaan itseään loppuun vaikka opiskelisikin seitsemän päivää viikossa, mutta jos aletaan puhua useamman kuukauden rupeamasta, niin on todella tärkeää pitää myös vapaapäiviä!

Kuva: Pixabay

Aikataulua suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon opiskeluun käytettävien tuntien lisäksi kaikki muut tiedossa olevat menot, kuten työvuorot, sovitut tapaamiset, koulupäivät jne. Lisäksi kannattaa muistaa, että kahdeksan tunnin yhtäjaksoinen opiskelu ei ihan varmasti ole tehokasta, joten pitää muistaa ottaa huomioon myös ruoka- ja levähdystauot. Kun on ensiksi selvittänyt kuinka paljon opiskelulle on milläkin viikolla aikaa, seuraava vaihe on listata kaikki ne asiat, joita pääsykokeita varten pitää opiskella. Nämä vaiheet voi toki tehdä kummassa järjestyksessä haluaakaan. 

 Suunnitelmien tekemiseen on monenlaisia tyylejä ja itse olen suosinut tässä vuosien aikana milloin minkäkinlaista. Välillä olen tehnyt aikataulusuunnitelmia kalenteriin, toisinaan taas paperille ja välillä tietokoneelle. Välillä mun suunnitelmat ovat olleet sellaisia sekamelskoja ettei niistä olisi ihan taatusti saanut kukaan ulkopuolinen mitään selvää, mutta onneksi ne olivat ihan vain mua varten. Esittelen myös kuvien avulla muutamia näistä tyylikkäistä (huomaa sarkasmi) tavoistani, jotka olen tehnyt ihan vain tätä postausta varten havainnollistaakseni  😀

Kun sulla on tiedossa paljonko opiskeltavia asioita on ja paljonko aikaa sulla on niiden opiskeluun käytettävissäsi, voit aloittaa varsinaisen aikataulutuksen. Keinoja siihen on monia ja seuraavaksi käydäänkin läpi niitä.

Päiväsuunnitelma

Päiväsuunnitelmassa katsot jokaisen päivän kohdalla erikseen kuinka paljon aikaa sinulla on kyseisenä päivänä käytettävissäsi opiskeluun ja päätät mitä kyseisenä päivänä opiskelet. Tätä ei kannata tehdä joka aamu erikseen, vaan suunnitelma kannattaa tehdä reilusti etukäteen, mieluusti koko kevääksi kerralla, jotta hahmotat paremmin kokonaisuuden ja näet ehditkö opiskella kaikki asiat, jos etenet suunnitelmasi mukaan.

Itse kokeilin tätä tapaa jossain vaiheessa pääsykokeisiin opiskellessani ja totesin tämän omalla kohdallani toimimattomaksi, sillä aikatauluihin tuli aina muutoksia ja kun opiskeltavat asiat oli jaettu päiväkohtaisiin tavoitteisiin, tuntui siltä, että asioita jäi rästiin hirveästi, mikäli yhtenä päivänä tuli jokin yllättävä meno. Olen kuitenkin sitä mieltä, että joillekin tämä tyyli voi sopiakin, joten jos tämä kuulostaa sun korviin hyvältä, niin kokeile ehdottomasti!

Viikkosuunnitelma

Viikkosuunnitelmassa tarkoituksena on katsoa paljonko sinulla on aikaa opiskella tietyllä viikolla ja jakaa sen mukaan opiskeltavat asiat kyseiselle viikolle. Tämäkin kannattaa tehdä ainakin alustavana suunnitelmana koko kevääksi kerralla, jotta näet ehditkö opiskella kaikki haluamasi asiat varmasti ennen pääsykoetta. Toki esimerkiksi työvuorojen tietäminen koko kevääksi kerrallaan on usein mahdotonta, joten suunnitelmaan kannattaa jättää jouston varaa. 

Mulle henkilökohtaisesti sopivimmaksi aikataulutusmuodoksi pääsykokeisiin lukiessa osoittautui taktiikka, jossa listasin jokaiselle viikolle erikseen opiskeltavat asiat ja sitä teen oikeastaan edelleen, kun suunnittelen opiskeluideni aikataulua. Kätevimmin tämä taktiikka toteutui pääsykokeisiin lukiessa kirjoittamalla opiskeltavat asiat kalenteriaukeaman sivussa olevaan laatikkoon ja ympyröimällä kalenterista jokaisen päivän kohdalta ne ajat, jotka ovat varattu opiskelulle. Nykyään en enää ympyröi aikoja kalenterista, vaan opiskelen oikeastaan aina, kun aikaa sattuu olemaan, sillä mun päivät ja viikot on tosi täysiä, enkä halua ottaa stressiä siitä, jos en jonakin päivänä ehdikään opiskelemaan niin paljoa kuin olin suunnitellut. 

Kuukausisuunnitelma

Jos et pysty arvioimaan käytettävissä olevaa aikaasi riittävällä tarkkuudella, niin silloin paras vaihtoehto aikataulutukseen saattaa olla kuukausisuunnitelma. Kuukausisuunnitelmassa asetat itsellesi tietyt tavoitteet, jotka haluat kuukauden aikana saavuttaa ja pyrit saavuttamaan ne käytettävissä olevan aikasi puitteissa. Tämä toki sopii vain sellaisiin pääsykokeisiin, joihin valmistaudutaan pidemmän aikaa, kuten lääkis. Esimerkiksi VAKAVA- tai SOTELI-kokeisiin tämä ei oikein toimi.

Kuten jokaisen suunnitelmatavan kohdalla puhuin, aikataulun suunnitteleminen kerralla koko valmistautumisajaksi on oleellista. Se on ainoa keino, millä pystyy varmistumaan siitä, että ehtii opiskella kaikki haluamansa asiat järjestelmällisesti ennen pääsykoepäivää. Jos yrittää selvitä ilman suunnitelmaa ja ottaa joka aamu vain kirjan käteen ja alkaa lukemaan, niin uskaltaisin väittää ettei opiskelu ole niin tehokasta kuin se voisi olla.

Lopun lyhyenä yhteenvetoja siis todettako, että suunnitelmallisuus on avain tehokkaampaan opiskeluun. Jos nämä suunnitelmatyylit eivät vedonneet suhun, niin keksi oma tapasi, mutta suunnittele opiskelusi edes jollain tavalla!

Ensi kerralla (26.3) puhutaan lukutaktiikoista, joten stay tuned!

Luitko jo tämän?
Postaussarja pääsykokeisiin valmistautumisesta

Loading Likes...

2 Replies to “Pääsykokeisiin valmistautuminen: Aikataulutus”

  1. Hyvä ja tärkeä postaus! Pääsykokeisiin lukiessa on hyvä opetella suunnitelmallisuuteen, koska sitä tarvii myös “oikeissa” opinnoissa. Aikataulutus on monesti just se vaikein osa opiskelua, vaikka tietysti osa aikatauluista tulee opiskelupaikan taholta jo valmiiksi. Itsekin huomaan stressaantuvani päiväkohtaisista tavoitteista, jotka lähes aina jäävät toteutumatta… Mutta viikkosuunnitelma toimii hyvin! Tsemppiä kevääseen <3

    1. Nimenomaan! Varsinaisissa opinnoissakaan ei pärjää ilman suunnitelmallisuutta ja ajankäytön hallintaa, joten se on hyvä opetella jo viimeistäänkin pääsykokeisiin valmistautuessa. Kiitos samoin! ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.