Pääsykokeisiin valmistautuminen: Lukutaktiikat

Viimeksi tämän postaussarjan postauksessa puhuttiin aikataulutuksesta ja tällä viikolla aiheena on lukutaktiikat. Pääsykokeisiin valmistautuminen on tosi intensiivistä eikä joka päivä tai edes joka viikko tunnu siltä, että opiskelu on sairaan siistiä ja suju ongelmitta. Joinakin päivinä on helppo tarttua kirjaan ja alkaa lukemaan, mutta toisinaan taas lukeminen tuntuu ahdistavalta ja aloittaminen on todella hankalaa. 

Huonoina päivinä ei kannata ensimmäisenä olla kyseenalaistamassa omaa motivaatiotaan, sillä kaikille meille sattuu välillä niitä päiviä, kun opiskelu ei nappaa yhtään ja se on ihan normaalia. Niiden huonompien päivien varalle on kuitenkin hyvä olla takataskussa muutamia keinoja, joita kokeilla. Huonolta tuntuneesta päivästä voikin yhtäkkiä tulla erinomainen lukupäivä, kunhan vain pääsee alkuun.

Kirjoitan lukutaktiikkavinkit tähän nyt siinä järjestyksessä, missä itse niitä olen toteuttanut, kun lukemisen aloittaminen on tuntunut vaikealta. Voi olla, että sulle sopii jokin muu järjestys, joten eri taktiikoiden paikkoja kannattaa vaihdella, mikäli tuntuu, että jokin muu sopisi sulle paremmin!

1. pomodoro

Pomodoro-tekniikka on 1980-luvulla kehitetty opiskelutyyli, jossa asetetaan ajastin soimaan 20-30 minuutin välein. Tuo 20-30 minuuttia opiskellaan ilman keskeytyksiä ja sen jälkeen pidetään lyhyt tauko, jonka aikana voi esimerkiksi tsekata puhelimen. 

Mulla tämä tyyli on osoittautunut todella tehokkaaksi, sillä usein keskittymisen herpaantuessa tulee otettua kännykkä käteen ja selattua ihan mitä ikinä puhelimesta löytyykään, jottein tarvitsisi opiskella. Kun ajastan kellon soimaan 20-30 minuutin välein, tiedän, että kunhan jaksan keskittyä opiskeluun sen aikaa, saan pitää lyhyen tauon. 

Huonoina päivinä aloitan yleensä 20 minuutin pätkillä, joiden väleissä pidän noin 5 minuutin tauon. Opiskelen yleensä 3-4 20 minuutin pätkää putkeen, minkä jälkeen pidän pidemmän esimerkiksi 15 minuutin tauon. Pikkuhiljaa pääsen hyvään alkuun lukemisessa ja pystyn pidentämään ajastimen aikaa 30 minuuttiin tai jopa jättämään ajastimen kokonaan pois. Tämä siis auttaa erityisesti alkuun pääsemisessä, kun tuntuu, ettei keskittyminen tai kiinnostus mitenkään riitä opiskeluun.

Fun fact: pomodoro on suomeksi tomaatti.
2. tee tehtäviä

Jos lukeminen ei maistu, niin kannattaa kokeilla josko tehtävien tekeminen olisi helpompaa. Tehtävien tekeminen on mun mielestä hieman “kevyempää” kuin lukeminen, joten tehtäviin keskittyminen on yleensä helpompaa. 

Pääsykokeisiin valmistautuessani asetin itselleni aina aamuisin tietyn määrällisen tavoitteen tehtävien tekemiselle ja pyrin päivän aikana tekemään niin monta tehtävää. Kun paperille merkattuja tehtävänumeroita pääsi aina pikkuhiljaa viivailemaan yli, huomasi oman etenemisensä ja se kasvatti halua tehdä viimeisetkin tehtävät, vaikka muuten opiskelu tuntui hankalalta.

3. etsi vaihtoehtoja kirjalle

Asioita voi opiskella muistakin lähteistä kuin kirjoista ja niitä kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi, mikäli lukeminen tuntuu hankalalta joinakin päivinä. Internetin ihmeellinen maailma on täynnä videoita, erilaisia artikkeleita, äänitteitä jne, joita kannattaa etsiä ja käyttää oman oppimisen tukena. Vaikka jokin video ei ihan 100-prosenttisesti liittyisikään aiheeseen mitä opiskelet, saatat oppia siitä paljon hyödyllisiä asioita ja se voi parhaimmillaan saada sun mielenkiinnon heräämään ja pakottaa sut kaivamaan kirjat repun pohjalta ja aloittamaan lukemisen.

4. aseta maltillinen tavoite ja palkitse itsesi sen saavuttamisesta

Joskus on niitä päiviä kun yksinkertaisesti tuntuu siltä, ettei opiskelu onnistu, vaikka kokeilisi mitä tahansa. Silloin kannattaa ihan ensiksi antaa itselleen hetki aikaa ja katsoa vaikka jakso tai pari jotakin ohjelmaa. Sen jälkeen aseta itsellesi määrätietoisesti jokin todella maltillinen tavoite, jonka voit saavuttaa sen päivän aikana ja mieti, miten palkitset itsesi, mikäli saavutat tavoitteesi. Tavoite ja palkinto voivat olla esimerkiksi “luen tänään 15 sivua ja teen kolme tehtävää ja sen jälkeen saan käydä kavereiden kanssa kahvilla”.

Näiden neljän vinkin avulla mä olen onnistunut taltuttamaan lähes kaikki pääsykoetaipaleelleni osuneet huonot päivät. Vaikeita yleensä on aloittaminen ja keskittymisen säilyttäminen ja siihen omalla kohdallani tehokkain keino on ollut tuo pomodoro-taktiikka. Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä sullekin sellaisina päivinä, kun lukeminen on vaikeaa. Kovasti tsemppiä opiskeluun!

Palataan pääsykoejuttuihin jälleen 9.4! Pysyhän kuulolla 🙂

Luitko jo nämä:
Postaussarja pääsykokeisiin valmistautumisesta
Pääsykokeisiin valmistautuminen: Aikataulutus

Loading Likes...

2 Replies to “Pääsykokeisiin valmistautuminen: Lukutaktiikat”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.