Pääsykokeisiin valmistautuminen: Motivaatio

Tämän pääsykoepostauksen aiheena on motivaatio ja se miten säilyttää motivaatio etenkin pitkissä pääsykoeprosesseissa, missä motivaatio on varmasti välillä hukassa sekä se miten motivaation voi löytää niinä huonoina hetkinä. 

Mä ajattelen motivaation olevan ns. voima jollekin toiminnalle ja toisina päivinä sitä voimaa on enemmän tai vähemmän kuin toisina. Kun sanon motivaation olevan korkealla, mulla on voimaa tehdä töitä asettamani tavoitteen eteen ja kun motivaatio taas on heikompi, niin silloin mulla on vähemmän voimia tavoitella haluamani asioita. Mä koen, että motivaation taso ei ole mittari sille, kuinka paljon jotakin lopputulosta haluaa, sillä motivaatioon vaikuttaa niin moni asia. Huonot yöunet, päänsärky, sateinen päivä jne. Ihan mikä vaan voi heikentää motivaatiota just sillä hetkellä. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettet tavoittelisi asettamaasi tavoitetta 100-prosenttisesti!

Motivaatio on kuitenkin iso tekijä siinä, kuinka hyvin asioiden tekeminen, kuten tässä tilanteessa opiskelu onnistuu. Kaikki me tiedetään, että kun tänä päivänä tai tällä viikolla motivaatio on huono, lukeminen on hankalaa, kun taas motivaation ollessa huipussaan, homma on paljon helpompaa. Siksi on tärkeää löytää itselleen sopivia keinoja hukkuneen motivaation löytämiseen sekä motivaation säilyttämiseen. Tässä postauksessa aion kertoa muutamia keinoja, joista itse koin hyötyväni pääsykokeisiin valmistautuessa.

1. Mieti lopputulosta

Niinä päivinä, kun mun opiskelumotivaatio oli kaikista alhaisimmillaan mietin mielessäni sitä hetkeä, kun tulokset tulevat ja näen päässeeni sisään unelmieni opiskelupaikkaan. Kuvittelin sitä iloa, onnellisuutta ja ennen kaikkea helpotusta, kun useamman kuukauden luku-urakka on tuottanut tulosta ja voin kertoa kaikille saaneeni opiskelupaikan, josta olen unelmoinut pitkään. 

2. AJATTELE SEN OLEVAN PIAN OHI

Nyt aletaan elää sitä vaihetta keväästä, kun pääsykokeet alkavat olla aivan nurkan takana ja on aika ottaa loppukiri lukemisessa. Samaan aikaan joillakin on kuitenkin takana jo useiden kuukausien mittainen luku-urakka ja oma jaksaminen alkaa olla ihan äärirajoilla. Viimeisinä viikkoina mulla oli tapana miettiä pääsykoepäivää ja sitä fiilistä, mikä tulee kun palauttaa kokeen. Sen jälkeen kaikki lukemisen aiheuttama tuska unohtuu ja helpotus valtaa mielen ja kropan. Hankalina päivinä muistuta siis itsellesi, että luku-urakka on ohi aivan pian ja sen jälkeen sinun ei toivottavasti tarvitse avata pääsykoekirjoja enää koskaan uudelleen!

3. Älä vaadi itseltäsi liikoja 

Yksi tärkeä asia motivaation ylläpitämisessä ja löytämisessä on omien kykyjen ja rajojen pitäminen mielessä. Motivaatio lopahtaa todella nopeasti, jos vaadit itseltäsi mahdottomuuksia ja asetat itsellesi tavoitteita, joita et voi realistisesti ajateltuna mitenkään saavuttaa. Muista siis olla vaatimatta liikoja itseltäsi!

4. Älä menetä toivoasi

Varma keino motivaation hukkaamiseen ja epäonnistumiseen on toivon menettäminen. Jos pääsykokeisiin on nyt aikaa esimerkiksi kolme viikkoa ja toteat, ettet osaa yhtään mitään ja olet sitä mieltä, että on parempi luovuttaa, niin et ihan varmasti tule menestymään pääsykokeissa. Jos olet tähän mennessä valmistautunut hyvin, niin sä ihan varmasti osaat valtavan määrän asioita, vaikkei siltä tuntuisikaan. Sun pitää uskoa itseesi ja osaamisesi, olla menettämättä toivoasi ja käyttää viimeiset viikot fiksusti!

Näillä keinoilla mä onnistuin löytämään välillä hukassa olleen motivaationi ja ylläpitämään sitä vaikeampinakin hetkinä. Onko sulla joku hyvä keino motivaation ylläpitämiseen? Kerro siitä kommenttiboksissa! 🙂

TSEMPPIÄ VIIMEISIIN PÄIVIIN JA VIIKKOIHIN! 🙂

 

Loading Likes...

2 Replies to “Pääsykokeisiin valmistautuminen: Motivaatio”

  1. Haen itse nyt ensimmäistä kertaa Turkuun oikeustieteelliseen ja kirjoitusväsymys painaa edelleen. Oon kuitenkin haaveillut oikiksesta pienestä kutosluokkalaisesta asti, otin screenshotin jonkun ig-kuvasta missä hän oli päässyt oikikseen, tulostin kuvan rajattuna niin että siinä näkyy vain tämä “opiskelupaikka myönnetty” -kohta ja laitoin sen sinitarralla kiinni seinään tähän mun työpöydän eteen. Aina jos epätoivo iskee niin vilkaisen tuohon kuvaan ja päätän, että kesällä munkin opintopolussa lukee tuo teksti! 😀 ei se maailmanloppu ole jos ei kerrasta päästä sisään, ylpeys ehkä vähän kolahtaa, mutta sieltä noustaan ja ensi keväänä uudestaan.

    1. Tuokin keino on ihan varmasti toimiva motivaation ylläpitämiseen/palauttamiseen! Hyvin keksitty 🙂

      Kirjoitusten jälkeen pääsykokeisiin lukeminen on tosi rankkaa, eikä ole ihmekään, että kirjoitusväsymys vaivaa edelleen. Toivotan sulle kovasti tsemppiä lukemiseen ja itse pääsykokeisiinkin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.