Pääsykokeisiin valmistautuminen: Muistiinpanot

Heippa! Tänään on taas pääsykoepostauksen aika ja tämän kerran aiheena on muistiinpanojen tekeminen. Muistiinpanotaktiikoita on varmasti ainakin yhtä monta kuin maailmassa on ihmisiä, jotka opiskelee ja tässä postauksessa mä ajattelin esitellä ne tyylit mitä mä käytän. Näitä tekniikoita olen siis käyttänyt sekä pääsykokeisiin lukiessa että ihan varsinaisissa opinnoissakin.

Kaikilla on varmasti ne itselleen parhaiten sopivat muistiinpanotyylit, mutta välillä kannattaa myös kokeilla jotain uutta, sillä se voi osoittautuakin todella hyväksi. Tämän postauksen myötä saatat kenties tutustua johonkin uuteen muistiinpanotekniikkaan, jota sun kannattaa kokeilla!

CORNELL NOTES

Tämä muistiinpanotekniikka oli mulle ihan uusi tuttavuus, kun se meille koulussa esiteltiin vähän ennen joulua. Tässä ideana on se, että paperille on tehty valmis muistiinpanopohja, jossa on isoin tila muistiinpanoille, vasemmassa reunassa sarake avainsanoille ja alareunassa sarake tiivistelmälle. Tarkoituksena on siis ensin tehdä muistiinpanoja ihan tavalliseen tyyliin, minkä jälkeen kirjoittaa tärkeimpiä avainsanoja vasempaan sarakkeeseen. Avainsanojen ideana on, että niiden avulla voit testata omaa osaamistasi myöhemmin ennen kuin luet varsinaisia muistiinpanoja. Tiivistelmä puolestaan on tarkoitus kirjoittaa muutama päivä varsinaisten muistiinpanojen jälkeen ja siinä on ideana tiivistää muistiinpanojen tärkein sisältö muutamaan lauseeseen.

SEINÄPOSTERIT

Erityisesti pääsykokeisiin lukiessa mulla oli tapana lähes tapetoida mun kämppä seinäpostereilla, jotka oli täynnä bilsan, kemian tai fysiikan asioita. Seinäpostereihin kirjoitin aina vain kaikista tärkeimmät asiat ja ne asiat, jotka koin osaavani huonoiten. Postereita tuli sitten lueskeltua päivän aikana useampaan kertaan esimerkiksi hampaita pestessä tai ruuanlaiton lomassa.

POST-IT-LAPUT

Post-it-lappu muistiinpanotyylinä saattaa kuulostaa vähän oudolta, mutta mun mielestä nämä on just täydellisiä pienten knoppitietojen opiskeluun. Lappuja voi käyttää vähän muistipelikorttien tavoin eli kirjoittaa toiselle puolelle sanan ja toiselle sen selityksen tai yksinkertaisesti vain kirjoittamalla esimerkiksi jonkin hormonin vaikutuskohteet. Kun joutuu tiivistämään asian pieneen tilaan, se auttaa olennaisimpien asioiden hoksaamisessa ja auttaa oppimaan/muistamaan ne.

MINDMAP

Mindmap on oiva työkalu etenkin silloin, kun haluaa yhdistellä monia pieniä asioita isommaksi kokonaisuudeksi tai kerrata jonkin ison aihekokonaisuuden “alakohtia”. Mindmap ei kuulu mun lempparimuistiinpanotekniikoihin, mutta välillä se on kaikista kätevin ja parhaiten asiat kokoava keino, joten sitäkin tulee käytettyä. 

tavalliset muistiinpanot

Ihana kertoa täällä itsestään selvyyksiä, mutta mun mielestä myös ns. tavalliset muistiinpanot on niin tärkeitä, ettei niitä voi jättää mainitsematta. Tarkoitan nyt siis niitä vihkoon tai irtopapereille kirjoitettavia ranskalaisia viivoja ja superhienoja piirroksia. Normimuistiinpanoja tehdessäni mä tykkään käyttää eri värisiä papereita ja eri värisiä kyniä mikä ainakin omalla kohdallani helpottaa asioiden muistamista ja tekee muistiinpanojen lukemisesta paljon mukavampaa. Värejä kannattaa siis käyttää!

Oliko jokin näistä muistiinpanotekniikoista sulle ihan uusi? Onko sulla käytössä jokin tyyli mitä tässä ei mainittu, mutta jonka olet todennut erittäin toimivaksi? Jos on, niin kerro siitä ihmeessä mullekin! 🙂

Palataan pääsykoepostauksen merkeissä jälleen parin viikon päästä!

 

Oletko jo lukenut nämä?
Pääsykokeisiin valmistautuminen: Aikataulutus
Pääsykokeisiin valmistautuminen: Lukutaktiikat

Loading Likes...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.