Pääsykokeisiin valmistautuminen: Viimeiset päivät ennen pääsykoetta

Heipparallaa! Koska nyt eletään jo pitkästi toukokuun puolella, on tullut aika puhua viimeisista päivistä ennen pääsykoetta sekä itse pääsykoepäivästä. Tämän postauksen myötä myös tämä pääsykoe-postaussarja tulee päätökseensä. Haluan jo tässä vaiheessa kiittää kaikkia teitä postauksia lukeneita ja toivottaa roppakaupalla tsemppiä pääsykokeisiin!

VIIMEISET PÄIVÄT ENNEN PÄÄSYKOETTA

Viimesistä päivistä ennen koetta tai tenttiä puhutaan paljon ja musta tuntuu, että jokaisella on omat mielipiteensä siitä, miten ne päivät tulisi viettää. Mä olen ihminen joka haluaa lukea ihan viime hetkeen asti. Pääsykokeisiin lukiessa tilanne on aina ollut se, että lukupäiviä ja -viikkoja on pääsykoepäivän koittaessa takana jo niin paljon, että turnausväsymys alkaa painaa päälle ihan todenteolla. Olen ottanut jokaisena vuotena tavoitteekseni, että lopetan lukemisen viimeistään pääsykoetta edeltävänä päivänä puoleen päivään mennessä ja rentoudun loppupäivän. Olenko kertaakaan onnistunut tavoitteessani? En. Jotenkin sinä viimeisenä päivänä paniikki nujertaa väsymyksen alleen ja yhtäkkiä tuntuu vain siltä ettei osaa yhtään mitään. Ei kerrassaan mitään, vaikka on opiskellut samoja asioita jo monta kuukautta. Ja se taas saa aikaan sen, että on pakko avata muistiinpanot, alkaa pläräämään niitä läpi ja koittaa painaa mieleen pieniä yksityiskohtia sieltä täältä.

Onko se oppimisen kannalta hyvä keino? Ei ihan taatusti ole, mutta se lievittää omaa jännitystä, ahdistusta ja paniikkia, joten olen sen itselleni sallinut. Toki muutaman tunnin paniikinomaisen muistiinpanojen pyörittelyn jälkeen järki on voittanut ja olen malttanut pistää vihkot sivuun ja ottaa iisisti edes sen muutaman jäljellä olevan tunnin päivästä. Näiden muutaman tunnin rauhoittumisen ansiosta olen yleensä saanut jopa nukuttua yön, sillä usein kärsin unettomuudesta ennen jännittäviä tapahtumia.

Asia minkä haluan siis nostaa esille on se, että viimeiset päivät ennen pääsykoetta pitää viettää sillä tavalla, mikä tuntuu susta itsestä parhaimmalta. Jos sun kaveri päättää viettää viimeisen viikon kokonaan lukematta, niin se ei tarkoita, että sun täytyy niin tehdä, jos se ei tunnu sun mielestä hyvältä. Sä tunnet itsesi ja tiedät mikä sulle on parasta ja sun pitää tehdä just niin, kun susta tuntuu parhaalta. Toiset malttaa viettää vikat päivät tehden jotain rentouttavaa ja toiset lukevat ihan viime tippaan asti. Me ollaan erilaisia ihmisiä ja meille sopii erilaiset tavat.

Mun muutaman vuoden takaiset pääsykoe-eväät ja -välineet
PÄÄSYKOEPÄIVÄ

Pääsykoepäivään kannattaa valmistautua hyvin. Hanki itsellesi pienet eväät ja muista vesipullo. Ennen kaikkea muista ottaa henkkarit mukaan, sillä ilman niitä päivä saattaa päättyä ikävissä merkeissä. Pääsykoepäivän aamuna on tärkeää tsempata itseään oikeanlaiseen fiilikseen. Jännitys on luonnollista, mutta sen ei kannata antaa ottaa otetta susta, vaan rauhallisuus on tärkeää säilyttää.

Pääsykoepaikkaan kannattaa tutustua jo etukäteen ja mikäli menet pääsykokeisiin vieraalle paikkakunnalle, kannattaa selvittää hyvissä ajoin miten pääset oikeaan paikkaan ajoissa. Joissain kouluissa ovissa ja käytävillä on hyvät opastukset ja opiskelijoita vastassa, mutta uudessa paikassa liikkuminen on yllättävän haastavaa, joten paikalle kannattaa ehdottomasti mennä ajoissa!

Jos pääsykoepaikka ja käytännöt ovat sulle tuttuja entuudestaan, niin silloin kannattaa miettiä mikä on sulle parhaaksi. Haluatko mennä paikalle hyvissä ajoin ja odotella pääsykoesaliin pääsemistä yhdessä muiden hakijoiden kanssa ja tuntea ilmassa väreilevän jännityksen vai saavutko paikalle mieluummin vasta nimenhuudon alkaessa ja pääset suoraan sisään saliin. Itse kokeilin jälkimmäistä vaihtoehtoa viime vuonna lääkiksen pääsykokeissa ja totesin sen toimivaksi. Saavuin paikalle vasta kun nimenhuuto oli juuri aloitettu, jolloin sain hillittyä omaa jännitystäni paremmin.

Tässä oli mun ajatuksia ja pieniä vinkkejä pääsykoepäiviin sekä viimeisiin päiviin ennen sitä. Toivottavasti näistä oli hyötyä ja toivottavasti olette hyötyneet sarjan muistakin postauksista! Erittäin paljon tsemppiä pääsykokeisiin! 🙂

Loading Likes...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.