Päätöksiä tulevaisuuden ja opintojen suhteen

Kävin tässä postauksessa läpi vuotta 2017 ja sen lopussa kerroin tehneeni vuoden aikana päätöksiä tulevaisuuteni suhteen ja lupasin näistä päätöksistä puhua vuodenvaihteen jälkeen. Koska tiedän, että tätä postausta iso osa teistä on odottanut jo kesästä asti, niin haluan tämän saada ulos heti näin vuoden ensimmäisinä päivinä.

Kerrottakoon niille blogin lukijoille, jotka ovat mukaan hypänneet vasta kesällä tai sen jälkeen, että olen siis kirjoittanut tätä ja aiempaa Suuntana lääkis-blogiani yhteensä neljä vuotta. Blogien sisältö on hyvin pitkälti pyörinyt lääkikseen hakemiseen liittyvien aiheiden ympärillä, kunnes kesällä 2016 halusin alkaa julkaisemaan myös muunlaista sisältöä. Siitä vuoden eteenpäin julkaisin blogissani sekä lääkishakuun liittyviä postauksia että muita lifestyle-tyylisiä postauksia. Olen näiden vuosien aikana kertonut tosi paljon omasta hakuprosessistani ja sitä kautta pyrkinyt antamaan vinkkejä muille hakijoille ja saanut myös itse kaipaamaani vertaistukea. Tämä kulunut syksy oli ensimmäinen syksy mun blogien historiassa, kun en lääkishausta puhunut lähes ollenkaan.

Olen siis hakenut lääkikseen neljä kertaa, joista kolmena olen tosissani valmistautunut kokeeseen. Sisäänpääsy on ollut näinä kaikkina kolmena vuotena aina vain lähempänä, mutta siltikin liian kaukana. Kun viime kesänä sain tiedon siitä, että olen päässyt opiskelemaan ensihoitajaksi AMKiin, en oikein tiennyt mitä tehdä lääkikseen hakemisen suhteen. Sen vuoksi tein päätöksen, että annan itselleni aikaa, jotta saan rauhassa miettiä asiaa. Olin kuitenkin pohtinut, että alkaisin lukemaan pääsykokeisiin syyskuussa jalkaleikkauksen jälkeisellä sairaslomalla. Noh, siihen mennessä en ollut vielä saanut tehtyä päätöstä hakemisen suhteen, joten asetin uudeksi tavoitteeksi ensin syysloman ja sitten marraskuun puolenvälin.

Kun on tavoitellut jotakin asiaa elämässään neljän vuoden ajan ja tehnyt töitä sen eteen jo lukion alusta saakka, ei siitä luopuminen ole helppoa. Mä olen käytännössä käyttänyt elämästäni jo seitsemän vuotta ihan vain sitä varten, että pääsisin opiskelemaan lääketieteelliseen. Näin ajateltuna se kuulostaa hurjalta. Tokihan olen ehtinyt noiden vuosien aikana tekemään paljon muutakin.

Syksyn mittaan päätöstä lääkikseen hakemisesta pohtiessani ja kypsytellessäni mietin monia asioita. Onko mulla tällä hetkellä enää jäljellä voimavaroja hakuprosessin läpi tarpomiseen? Haluanko mä hakea lääkikseen tämän hetkisten opintojeni kustannuksella? Mun opintotukikuukaudet loppuu kahden vuoden kuluttua, millä elätän itseni mikäli pääsen sisään?  Muun muassa nämä asiat pyöri mun päässä joka päivä. Näiden lisäksi toki kymmeniä muitakin kysymyksiä.

Lääkikseen hakeminen on ihan äärettömän pitkä ja raskas prosessi. Ne teistä, jotka ovat sen itse läpikäyneet asian tietävätkin, mutta muiden sitä on hankala edes kuvitella. Se vaatii satoja ellei jopa tuhansia tunteja lukemista, laskemista, asioiden ymmärtämistä ja kertaamista. Toki toisilta enemmän ja toisilta vähemmän.

Mä olen pohtinut pääni puhki ja puhunut monien eri ihmisten kanssa tästä ja saanut viimein tehtyä päätöksen, jonka kanssa mä pystyn elämään. Oikeastaan viimeinen niitti tälle päätökselle oli joulukuun alussa ollut ensimmäinen harjoittelu ambulanssissa. Musta tulee ensihoitaja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mä en aio tämän koulutuksen aikana hakea lääkikseen. Mulla on tämänkin tutkinnon jälkeen vielä kymmeniä vuosia aikaa opiskella, joten kerkeän sittenkin lääkikseen hakea, jos siltä alkaa tuntua.

Mä olen myöntänyt itselleni sen, ettei mulla tällä hetkellä ole ensinnäkään hakemiseen riittäviä voimavaroja eikä oikeastaan myöskään enää riittävää motivaatiota. Kun neljä vuotta putkeen epäonnistuu, niin jossain vaiheessa se motivaatio alkaa pakostakin murentua. Mun tän hetkiset opinnot on ensimmäistä kertaa oikeasti kiinnostavia ja motivoivia. Tällä hetkellä en näe yksinkertaisesti mitään syytä sille, miksi mun pitäisi ajaa itseni oman jaksamiseni äärirajoille alkamalla lukemaan lääkiksen pääsykokeisiin, kun olen kerrankin oikeasti tyytyväinen opiskelualaani.

Mä tiedän, että tämä päätös tulee herättämään teissä monenlaisia ajatuksia huolimatta siitä, että tää on ihan 100-prosenttisesti mun päätös ja mun asia. Mä olen tietoinen siitä, että korkeakoulujen yhteishaku tulee muuttumaan ja siitä, että on ihan mahdollista että muutaman vuoden päästä yliopistoon päästään pelkkien YO-arvosanojen perusteella. Jos näin on eikä muita kiintiöitä tule, ja mikäli lääkis vielä silloin mun mielessä on, niin minähän vaikka käyn korottamassa jokaista YO-arvosanaani.

Mä mietin keväällä eräässä postauksessa, että milloin on oikea aika luovuttaa. Nyt musta ei kuitenkaan tunnu ollenkaan sitä, että mä luovuttaisin. Musta tuntuu siltä, että mä olen menossa edelleen kohti mun tavoitetta. Toki se tavoite on vähän eri kuin aiemmin, mutta niinhän se elämässä menee, että tavoitteet ja mieli voi muuttua. Mä en sano, etteikö lääkikseen pääseminen olisi vieläkin yksi mun tavoitteista tai haaveista, mutta toistaiseksi sen on aika pysytellä vähän taempana.

 

Kuvat: Katja Kuivalainen

Loading Likes...

20 Replies to “Päätöksiä tulevaisuuden ja opintojen suhteen”

 1. Erittäin hyvä postaus! En oo ollut seuraamassa tuota neljää vuotta sun blogissa, mutta osaan sen verran sanoa, että elämän edessä ja itse kasvaessa voi huomata, että elämäntilanteeseen sopivin haave on jokin toinen kuin mitä esimerkiksi lukioaikoina on haaveillut.

  Ensihoitaja -titteli ei kuulosta muuten ollenkaan huonommalta! 😀

 2. Moikka,
  Pakko kommentoida tähän, kun oon sun matkaa niin pitkään seurannut. Mulla on tosi samanlainen tilanne omassa elämässä. Tänä vuonna neljäs hakukerta edessä ja alla muutama vuosi toista tutkintoa, joka ei ole oma juttu ollenkaan. Kaikki sun kirjoittamat asiat on kuin omasta elämästäni ja en pystyisi enempää samaistumaan tilanteeseesi. Paitsi, että multa puuttuu se joku toinen vaihtoehto tällä hetkellä. Mutta haluan vaan sanoa, että oot tosi rohkea, kun uskallat tehdä kertomasi päätöksen. Ja vaikka ihmisillä on ja tulee varmasti olemaan monia mielipiteitä asiasta, niin kukaan muu ei voi tarpeeksi ymmärtää arvostellakseen sun tekemiä valintoja. Mä päätin itse yrittää vielä kerran, koska mitään muuta parempaa vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ollut, mutta niin oman hyvinvoinnin äärirajoille tämä projekti on vienyt, että tämä jää todennäköisesti viimeiseksi hauksi, kävi miten kävi. Loppuen lopuksi on kuitenkin pakko kuunnella itseään ja mikään koulupaikka ei ole oman hyvinvoinnin menettämisen arvoinen. Haluan toivottaa sulle kaikkea hyvää opintoihin ja tulevaisuuteen, mitä se ikinä tuokaan tullessaan. Ja älä missään nimessä ajattele olevasi luovuttaja, koska vain tän kaiken läpirämpiessä ymmärtää, miten raskasta se voi olla ja kuinka paljon työtä vaatii nousta joka kerta ylös epäonnistumisen jälkeen. Se kaikki on kaukana luovuttajasta.
  Kiitos vertaistuesta vuosien aikana ja jään ehdottomasti seuraamaan sun juttuja jatkossakin!

  1. Heippa! Kiitos kommentista, on aina ihana kuulla, että oon voinut tarjota samaistumispintaa muillekkin samassa tilanteessa oleville. Mä haluan toivottaa sulle ihan superpaljon voimia ja tsemppiä hakuprosessiin! Mulle saa ehdottomasti lähettää sähköpostia kevään aikana, jos kaipaat juttuseuraa hakuprojektin keskellä! Vaikken itse enää haekkaan, niin voin silti edelleen antaa vinkkejä ja tarjota vertaistukea. 🙂

 3. Matkaasi alusta asti (siis blogin osalta) seuranneena mielestäni hyvä päätös. “Mulla on tämänkin tutkinnon jälkeen vielä kymmeniä vuosia aikaa opiskella, joten kerkeän sittenkin lääkikseen hakea, jos siltä alkaa tuntua.” Nimenomaan näin. Varmasti saat hyvän pohjan ja kokemusta, joista on hyötyä jos joskus jatkatkin opiskelua pidemmälle. Tsemppiä opintoihin!

  1. Ihana kuulla, että löytyy vielä niitäkin, jotka ovat olleet blogin mukana ihan alusta asti! Uskon kyllä, että tästäkin tutkinnosta on ehdottomasti hyötyä, mikäli joskus sitten opiskelen vielä lääkäriksikin. Kiitos paljon 🙂

 4. Hyvä postaus! Munkin mielestä sun päätös kuullostaa hyvältä ratkaisulta, vaikka täältä vain näin blogin lukijana huutelenkin! Ensihoitajaksi opiskelu on myös todella hyvä vaihtoehto ja siitähän voi tosiaan vielä joskus ponnistaa eteenpäin jos mielenkiintoa ja jaksamista riittää. Ei ne ovet muille urapoluille mystisesti sulkeudu yhden tutkinnon jälkeen, vaikka tuntuu, että nyt kapuloita (yhteishaun muutokset ym.) rattaisiin yritettäisiinkin heitellä…

  1. Kiitos! Juurikin näin, yhden tutkinnon suorittaminen ei onneksi tarkoita etteikö koskaan voisi suorittaa mitään toista.

 5. Ihana kirjoitus <3 Niin rehellistä ja rohkeaa tekstiä, joka varmasti tarjoaa samaistumiskohteen monelle. Vaikka päätös on varmasti ollut vaikea, lukijana on niin huippua kuulla, miten paljon tykkäät ensihoitajaopinnoista ja oot sieltä löytänyt oman juttusi. Ja juuri kuten sanoit, sulla on valmistumisenkin jälkeen mahdollisuus valita just se polku, joka tuntuu oikealta. Lienee helpottavaa, kun on saanut päätöksen tehtyä ja saa keskittyä täysillä kiinnostaviin oman alan opintoihin.

  Jään mielenkiinnolla edelleenkin seuraamaan sun opintoja ja elämää, sattuneesta syystä kun hoitajajutut on sydäntä lähellä 🙂 Tsemppiä sulle opintoihin ja kiitos vielä sun molemmista blogeista. Näitä kumpaakin on ollut ilo seurata!

  1. Kiitos ja kiitos vielä kerran tsempistä näiden hakuvuosien aikana! <3 Täytyy myöntää joo, että nyt tuntuu paljon helpommalta myös panostaa tän hetkisiin opintoihin entistä enemmän kun lopullinen päätös on tehty! Mun tavoitteena onkin saada tämä tutkinto purkkiin tavoiteaikaa nopeammin, sillä energiaa opiskeluun löytyy niin paljon 🙂

 6. Kirjoititpa hienosti, rehellisesti päätöksestäsi <3! Olen jonkun aikaa jo seuraillut blogiasi, pääsykoeasioiden perässä tänne ajauduin.

  Kun kerran ala tuntuu oikealta niin ehdottomasti kannattaa käydä opinnot rauhassa loppuun. Sinulla on todellakin vielä vuosia aikaa opiskella ja tehdä töitä. Itse valmistuin yliopistosta 24-vuotiaana ja mietin silloin lääkikseen hakemista. Aika nopeasti tajusin, että en vaan pysty – olin ihan kypsä opintotuella elämiseen ja työnteko tuntui sata kertaa opiskelua houkuttelevammalta. No, nyt 34-vuotiaana luen niihin lääkiksen pääsykokeisiin. En koe, että nämä kymmenen vuotta olisivat menneet hukkaan, päin vastoin. Tätä elämää voi onneksi kulkea monenlaisia polkuja pitkin <3.

  1. Kiva kuulla, kiitos! Mukava kuulla sinun tarinasi. Oikein paljon tsemppiä pääsykokeisiin valmistautumiseen! Pidän sulle peukkuja pystyssä koko kevään ja erityisesti toukokuun koitoksessa 🙂

 7. On ollut mahtavaa seurata sun matkaa kohti lääkistä ja oon pitänyt sulle peukkuja pystyssä koko ajan!
  Mutta hienoa, jos olet kuitenkin löytänyt jotain uutta mitä haluat tehdä ja intoa uusiin asioihin! Se on superia 🙂

  En tiedä tuleeko mulla vielä joskus se fiilis, että päätän luovuttaa ja en enää jaksa pyörittää arkea ja vapaa-aikaa vain kirjojen parissa, mutta ainakin vielä nyt mä jaksan satakymmenen prosenttisesti päästä kouluun sisään ja uskon, että vielä vuodenkin päästä, jos panos ei vieläkään riitä. Välillä tulee sellaisia hetkiä, kun miettii että onko tässä mitään järkeä, mutta sitten sitä aina jostain kaivaa motivaation ja intohimon oppimista kohtaan!
  Mulle kävi sillä tavalla vähän kummasti, että kosmetologiopinnot oli mulle vaan välipysäkki ja en oikeestaan kokenut niitä missään vaiheessa omakseni, mutta jotenkin ihmeellisesti mä kuitenkin löysin työn kosmetiikkamyyjänä, jota mä rakastan tehdä! Että kyllä kaikella on aina tarkoitus ja aina voi yrittää uudelleen silloin, kun itse siihen on valmis 🙂

  1. Kiitos! 🙂 Elämässä tapahtuu odottamattomia ja ihmeellisiäkin asioita, eikä niihin oikein pysty etukäteen varautumaan. Mäkin haluan uskoa, että kaikella on tarkoituksensa ja tosiaan aina on mahdollista yrittää uudelleen! Kovasti tsemppiä sulle hakuprosessiin 🙂

 8. Olen seurannut blogiasi alusta alkaen. En edes muista miten alunperin päädyin lukijaksi, mutta edelleen roikun mukana 😀
  Olen tosi surullinen puolestasi, että kovasta työstä huolimatta ovet eivät ole auenneet. Toivottavasti päätöksesi on oikea ja olet tehnyt sen vain ja ainoastaan itsesi vuoksi (ajattelematta sitä mitä muut lähellä tai kaukana ajattelevat).
  Olen pohtinut samoja juttuja. Mulle myös lääkärin ammatti on aina ollut haaveena, mutta en tiedä viekö tieni lääkikseen vai jonnekin muualle. Tällä hetkellä kun muita vaihtoehtoja ei tunnu olevan olen ajatellut yrittää vielä kerran niin täysillä kuin jaksan ja kykenen. Loppu jääköön nähtäväksi.

  Kaikkea hyvää elämääsi ja opintoihisi!

  1. Kyllä tämä päätös on ihan 100-prosenttisesti mun itseni tekemä ja mua itseäni varten tehty. Muiden mielipiteillä ei ole ollut tässä asiassa osaa eikä arpaa.

   Kovasti tsemppiä sulle hakuprosessiin! Pidän peukkuja pystyssä, että pääset sisään 🙂

 9. Heippa! Olen lueskellut paljon lääkisblogeja ja muita vinkkejä pääsykoeurakkaa ajatellen ja sitä kautta päässyt nauttimaan Suuntana lääkis -blogistasi. Kiitos siitä! Harmi sinänsä, että lääkistarinasi ainakin toistaiseksi päättyi näin, mutta mahtavaa, että olet löytänyt toisen tien, joka tuntuu sinusta hyvältä, se on tärkeintä!

  Itse olen yhä vasta harkitsemassa koko lääkishaku-urakan aloittamista ja jo aivan solmussa. On niin paljon tekijöitä tässä sopassa: perhe, lapset, työ, taloudellinen tilanne. Lisäksi epäilen jopa omia motiivejani hakea, enkä ole yhtään varma olisiko se oikea ammatti minulle. Järki sanoo, että ei todellakaan, mutta mitään muuta en vain halua, vaikka kuinka yritän pohtia vaihtoehtoja.
  Ihailen siis todella rohkeuttasi tehdä tämä päätös! Ja onnea opintoihisi!

  1. Heippa!

   Kiva, että postauksista on ollut sulle iloa 🙂 Jos sinulla on tuollainen fiilis, niin suosittelen edes kokeilemaan! Sitten ei ainakaan tarvitse katua joskus myöhemmin. Toki ensin kannattaa kartoittaa antaako muu elämä siimaa hakemiselle, sillä se vaatii paljon aikaa.

   Tsemppiä päätöksiin 🙂

 10. Viisaasti sanottu Cia! Mä oon onnellinen sun puolesta, että oot saanut päätöksen tehtyä. Ja se on ainoa oikea, kun se susta tuntuu oikealta 🙂 Ja oon varma et susta tulee erinomainen ensihoitaja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.