Yliopisto vai AMK?

Korkeakoulujen yhteishaun 1. hakuaika on alkanut toissa viikolla ja toinenkin hakuaika alkaa kahden kuukauden päästä. Tämä on sitä aikaa, kun tuhannet nuoret yrittävät miettiä päänsä puhki tulevaa alavalintaansa. Osa on siinä onnellisessa asemassa, että heillä on tulevaisuuden suunnitelmat täysin valmiina.

Mä opiskelen tällä hetkellä kolmatta vuotta korkeakoulussa. Takana on kaksi täyttä vuotta yliopistolla ja menneillään ensimmäinen vuosi ammattikorkeakoulun puolella. Yliopistovuosista ensimmäinen kului Jyväskylän yliopistossa kemialla, jälkimmäinen Oulun yliopistossa biokemialla ja nyt opiskelen OAMKissa ensihoitajaksi.

Tässä postauksessa ajattelin kertoa yliopiston ja ammattikorkeakoulun välisiä eroja omasta näkökulmastani. Toivottavasti näistä asioista on apua edes jollekin opiskelupaikkaa miettivälle!

Ennen varsinaiseen asiaan menemistä muistutan vielä, että mulla on kokemusta ainoastaan luonnontieteiden ja terveysalan korkeakouluopinnoista, joten on mahdollista että mainitsemani asiat pätevät vain ko. aloilla! 

Yliopisto vrt. AMK

Englanninkielinen materiaali

Yliopistossa käytettävästä kirjallisuudesta ja aineistoista iso osa on englanniksi. Ammattikorkeakoulussa en puolestani ole tainnut törmätä vielä yhteenkään englanninkieliseen artikkeliin tai kurssikirjaan. Toki niitäkin varmasti vielä opintojen edetessä eteen tulee.

Yliopistovuosien aikana mun englannin kielen taito parani ihan huimasti ja ensimmäisten englanninkielisten kurssikirjojen aiheuttama paniikinomainen reaktio hälveni nopeasti, kun tottui enkunkielisen “asia”tekstin lukemiseen. Oman englannin kielen taidon ei siis pidä antaa vaikuttaa päätökseen siitä, haetko yliopistoon vai AMKiin! Oikealla asenteella kielitaito ei taatusti ole este opinnoissa menestymiselle!

Teoria ja käytäntö

Mä olen opiskellut yliopiston puolella luonnontieteitä, joihin kuuluu olennaisena osana laboratoriotyöskentely, joten opinnot ovat koostuneet teoriasta ja käytännöstä (labrat). Useilla muilla yliopistoaloilla opinnot kuitenkin koostuvat hyvin pitkälti teoriaopinnoista eikä käytännön juttuja pääse samalla tavalla tekemään – tämä on kuitenkin hyvin alakohtaista. Yliopisto-opintoihin ei myöskään kuulu opintojen aikaisia työharjoitteluita samalla tavalla kuin AMK-opintoihin.

AMKin puolella taas teoriaopinnot ja käytännön harjoitukset kulkevat (ainakin terveysalan opinnoissa) alusta alkaen käsi kädessä. Isoon osaan kursseista kuuluu teorian lisäksi harjoitustunteja, joilla päästään harjoittelemaan mm. toimenpiteitä. Näiden lisäksi työpaikoilla tehtäviä harjoitteluita on opintojen aikana useamman kymmenen opintopisteen edestä.

Valinnanvapaus

Mun näppituntuman perusteella yliopiston puolella on huomattavasti AMKia enemmän valinnanvaraa opintojen suhteen. AMKissa opintosuunnitelma on valmiiksi suunniteltu siten, että vapaasti valittavia kursseja omaan HOPSiin mahtuu vain muutamia. Meidän OPSissa vapaasti valittavia opintoja on vain 10 opintopisteen edestä, mutta tämä on varmasti alakohtaista.

Yliopistossa taas sulla on tietty pääaine, jonka kursseja opiskellaan eniten, mutta sen lisäksi sulla voi olla yksi tai useampiakin sivuaineita, jotka saat yleensä itse valita. Mä opiskelin yliopistossa pääaineina kemiaa ja biokemiaa ja sivuaineina mulla oli bilsaa, fysiikkaa ja kauppatieteitä. Näiden lisäksi opiskelin yksittäisiä kursseja mm. liikuntaa, saksaa, kirjoitusviestintää, ruotsia ja tilastotiedettä.

Yliopistossa opintojen suorittaminen on siis vapaampaa ja siellä pystyy valitsemaan laajemmin itseään kiinnostavia kursseja kuin AMKissa.

Opiskeltavien asioiden taso

Se, että yliopistossa keskitytään hyvin pitkälti asioiden opiskeluun teorian kautta mahdollistaa sen, että suurempaan osaan asioista ehditään pureutua syvemmälle kuin AMKissa. Kuten aiemmin kerroin, AMKissa teoria ja käytäntö kulkevat käsi kädessä, joten luonnollisesti silloin teoriaopinnoille jää vähemmän aikaa kuin yliopistossa. Kun on kokemusta sekä yliopistossa että AMKissa opiskelusta, niin asian huomaa esimerkiksi tenteissä. Yliopiston tenteissä vaatimustaso on selkeästi ammattikorkeakoulun vaatimustasoa korkeampi, ainakin alkuvaiheen opintojen osalta.

Tämäkin on kuitenkin asia, jonka ei pidä antaa säikäyttää opiskelupaikkaa miettiessä. Kaikista tenteistä selviää ihan taatusti, kunhan tekee töitä sen eteen!

 Mua kiinnostaisi kovasti kuulla just sun ajatuksia tästä postauksesta. Jos mietit parhaillasi jatko-opiskelupaikkaa, niin millasia ajatuksia tämä herätti? Mikäli taas olet jo korkeakouluopiskelija, niin oletko samaa mieltä asioista vai onko sulla erilaisia ajatuksia/kokemuksia?

Psst! Mikäli sua kiinnostaa biokemian opiskelu Oulun yliopistossa, niin tässä linkki aiemmin kirjoittamaani postaukseen.

Intouduin tätä postausta kirjoittaessani käymään enemmän läpi omaa korkeakoulutaivaltani, mutta tästä postauksesta olisi tullut aivan liian pitkä sen kanssa. Sen vuoksi julkaisen erillisen postauksen siitä aiheesta huomenna. Jos nämä aiheet siis kiinnostavat, niin pysy ihmeessä kuulolla! 🙂

Kuvat: Pixabay

Loading Likes...

2 Replies to “Yliopisto vai AMK?”

 1. Kiva tää sun uusi blogi! Ja tykkäysnappikin näköjään saatiin 🙂

  Tosi hauska postaus! Monet asiat tunnistan itsekin omien kokemusten pohjalta. Itseäni ehkä eniten yliopisto-opiskelussa harmittaa massaluentojen määrä. Oli tosi erilaista opiskella AMK:ssa n. 30 hengen luokan tai 15 hengen ryhmän luennolla, kun vuorovaikutus luennoitsijan kanssa oli ihan eri tasolla. Oli toki meillä AMK:ssakin massaluentoja, mutta harvemmin. Samoin käytännön harkat oli tosi kivoja, kuten myös se, että heti puolen vuoden jälkeen pääsi “tositoimiin” harkkaan!

  Toisaalta tykkään ihan hirveästi juuri tuosta osaamisen syventämisestä yliopiston puolella. Ihanaa, kun saa oikein juurta jaksain miettiä, mistä mikäkin johtuu ja mitä tietyssä tilanteessa oikeasti tapahtuu. Harkkoja on ollut odotuksiini nähden jopa enemmän – jotenkin kuvittelin, että preklinikka on oikeasti pelkkää teoriaa 😀 Vaadittava taso tenteissä ja muuten on yo:n puolella ollut suureksi osaksi positiivinen yllätys. No tuo nyt voi johtua ihan siitä, kun etukäteen pelkäsin, että koko laitos on neroille 😀

  Kovasti tsemppiä kevääseen! Musta on joka kerta niin ihana kuulla, miten paljon tykkäät sun opinnoista <3 Ai niin, ja se mikrobilsa on osoittautunut oikein rakastettavaksi, ainakin tässä vaiheessa 😉

  1. Kiitos, minäkin tykkään kovasti! 🙂

   Se on kyllä totta, että massaluentoja on yliopistossa paljon! Sitä en edes muistanut ajatella listaa tehdessäni 😀

   Minäkin tykkäsin siitä, kuinka syvällisesti asiat käydään yliopistossa. Hahha, hauska kuulla että sulla on ollut tuollainen etukäteispelko. Mulla nimittäin oli vähän sama silloin muutama vuosi sitten, kun yliopistossa aloittelin. Onneksi se osoittautui aika nopeasti turhaksi peloksi 😀

   Kiitos samoin! 🙂 Hahha hyvä, että se on kivaa ainakin vielä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.